Березень 2024
M T W T F S S
« Feb    
 123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031

postheadericon Організація харчування дітей

Автор: sadik-admin

Опубликовано: Квітень 26, 2023

Організація харчування дітей

Без имени

11111

333

222

22

22

22

22

22

ВИТЯГ

З Постанови Кабінету Міністрів України від 24 березня 2021 року №305 «Про затвердження норм та Порядку  організації харчування у закладах освіти та дитячих закладах оздоровлення та  відпочинку»

 

ПАМ`ЯТКА

1.Енергетична та поживна цінність їжі в ЗДО повинна  відповідати загальним віковим потребам дітей згідно з  нормами фізіологічних потреб в основних харчових речовинах та енергії, визначеними МОН.

  1. Частка калорійності їжі залежить від режиму (кратності) харчування в закладі. Добова  енергетична цінність для дітей від 1-4 роки –  1385 ккал; 4-6(7) років – 1700 ккал.
  2. М`ясо, риба, молоко та молочні продукти, яйця, бобові та горіхи є основними джерелами білку. Додатковим джерелом корисних білків є злакові продукти. Добова потреба у білку: діти 1-4 роки –  53 грами; 4-6(7) років –  58 грамів.

4.Доцільною є заміна насичених жирів тваринного походження ненасиченими жирами рослинного походження та регулярна присутність морської риби у чергуванні страв. Добова потреба у жирах:  діти 1-4 роки – 44 грами; діти 4-6(7) років  –  56 грам.

5.Діти повинні регулярно споживати харчові продукти  та страви з вмістом вуглеводів. Пріоритетними  продуктами цієї групи є рослинні продукти з високим вмістом харчових волокон. Добова потреба у вуглеводах: діти  1-4 роки  – 194 грами;  4-6 (7) років  –  240 грамів.

  1. Овочі та фрукти у свіжому та переробленому вигляді пропонуються без додавання цукрі, вміст цукрі, який міститься природно, не обмежується. Під час приготування страв кількість цукрі, що додаються, не повинна перевищувати  5 грамів на 100 грамів/ мілілітрів готової страви.
  2. Під час організації в закладі три-, чотири-, або п`ятиразового харчування граничні норми добової калорійності мають становити: сніданок  –  25-30%; обід –  30-35%; сніданок та обід –  55-65%;  сніданок, другий сніданок, обід та вечеря – 85-100%.
  3. Вага порції солі для приготування готових страв у період з 1 вересня 2021 року до 31 грудня 2022 року має становити:: з 1 вересня до 31 грудня 2021 – 75% норми для відповідної вікової групи; з 1 січня до 31 серпня 2022 – 50% норми для відповідної вікової групи; з 1 вересня  до 31 грудня 2022 –  25% норми для відповідної вікової групи.
  4. До груп харчових продуктів не включені харчові продукти (борошно, дріжджі, спеції, прянощі, сухарі панірувальні, томатна паста, лимонна кислота, цукор ванільний, крохмаль, сода, оцет), що використовуються для приготування страв та видаються згідно з  технологічною документацією на страви та вироби.
  5. Під час комбінації харчових продуктів, що відносяться до однієї групи, їх вага розраховується пропорційно до ваги однієї порції ( наприклад, сирники із сметаною – сир кисломолочний дві треті порції та сметана одна третя порції або в іншій пропорції залежно від страви).
  6. Відхилення ваги порції для конкретного прийому їжі допускається на рівні 5-10 % з дотриманням загальної ваги порцій протягом тижня.
  7. Злакові, бобові та картопля, що використовуються для приготування перших страв, враховуються в загальну вагу порцій злакових, бобових та картоплі для всіх прийомів їжі (сніданок, обід та вечеря) на тиждень.
  8. Дітям з харчовою алергією на молоко та молочні продукти (відповідно до медичної довідки, виданої лікарем загальної практики – сімейним лікарем чи лікарем-педіатром, в якій зазначено особливі дієтичні потреби дитини із встановленим діагнозом) для харчування пропонуються  рослинні напої.
  9. Засновник закладу освіти забезпечує безоплатне гаряче харчування в державних і комунальних закладах освіти за рахунок коштів відповідних бюджетів  відповідно до встановленого  в закладі освіти режиму (кратності) харчування:

–  дітей-сиріт;

– дітей, позбавлених батьківського піклування;

– дітей з особливими освітніми потребами, які навчаються  у спеціальних та інклюзивних групах;

– дітей із сімей, які отримують допомогу відповідно до Закону України «Про державну соціальну допомогу малозабезпеченим сім`ям»;

– дітей  закладів освіти, розташованих на територіях радіоактивного забруднення, а також дітей, евакуйованих із зони  відчуження, дітей, які є особами з інвалідністю внаслідок Чорнобильської катастрофи, і тих,  що проживали у зоні безумовного (обов`язкового) відселення з моменту аварії  до прийняття постанови про відселення, відповідно до Закону України «Про статус і соціальний захист громадян, які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи».

  1. Забезпечення безоплатним гарячим харчуванням за рахунок бюджетних коштів здійснюється на підставі документів, що підтверджують таке право відповідно до законодавства.
  2. Харчування у закладі освіти здійснюється тільки у робочі дні.
  3. Вартість харчування в закладах дошкільної освіти переглядається і встановлюється (засновниками) щороку відповідно до норм  харчування з урахуванням режиму (кратності) харчування. Для забезпечення повноцінного харчування   здобувачів освіти закладів дошкільної освіти за рішенням засновника можуть регулюватися встановленням відсотка батьківської плати.
  4. Для дітей, які потребують лікувального харчування (спеціальних харчових продуктів, дієтичних добавок) створюються умови для споживання такого харчування за заявою одного з батьків або інших законних представників. Забезпечення таким харчуванням здійснюється відповідно до законодавства та не належить до обов`язків засновника, керівника зазначених закладів. У разі прийняття рішення засновником  таких закладів діти, що потребують лікувального харчування, можуть забезпечуватися таким харчуванням.
  5. У закладах дошкільної освіти кейтеринг ( спосіб організації харчування дітей, що передбачає доставку і реалізацію готових страв, виготовлених без використання матеріально-технічної бази закладу освіти оператором  ринку харчових продуктів, який здійснює постачання  послуг з харчування)  застосовується в разі відсутності  харчоблоку, а також, як виняток,  організація кейтерингу допускається на час проведення ремонтних робіт (реконструкції, капітального ремонту тощо) харчоблоку такого закладу на ремонту чи придбання технологічного обладнання, що використовується на харчоблоці такого закладу.
  6. У закладах дошкільної освіти режим (кратність) харчування залежить від режиму роботи закладу.
  7. У державних (комунальних) закладах дошкільної освіти тривалість сніданку, другого сніданку, підвечірку і вечері повинна становити не менше ніж 20 хвилин, обіду – 25-30 хвилин.  Їжу  необхідно видавати дітям у суворо визначений час з інтервалами у три-чотири години.
  8. Якщо діти перебувають у закладі дошкільної освіти чотири та менше годин, їх за заявою одного з батьків або інших законних представників харчуванням можна не забезпечувати. Діти, які перебувають  у закладі більше чотирьох годин, обов`язково забезпечуються харчуванням. При цьому режим (кратність) харчування може бути одно- або дворазовий з інтервалами між прийомами їжі не більше трьох-чотирьох годин.  Це може бути сніданок та/або обід. У закладах дошкільної освіти, в яких встановлено режим роботи чотири та менше години на добу, харчування організовується  за рішенням їх засновника.  У разі перебування дітей у закладі дошкільної освіти 12 та менше годин, але більше ніж 8 годин, режим (кратність) харчування повинен бути триразовим: орієнтовно для ясельних груп –  сніданок з 8 години до 8 години 20 хвилин, обід з 11 години 30 хвилин до 12 години, вечеря з 15 години 30 хвилин до 14 години;  для дошкільних груп –  сніданок з 8 години 30 хвилин до 8 години 50 хвилин, обід з 12 години 30 хвилин до 13 години, вечеря з 16 години 30 хвилин до 16 години 50 хвилин.

Процес споживання  їжі здобувачами освіти організовується таким чином, щоб здобувачі освіти всіх вікових груп отримували їжу за встановленим розкладом  та мали достатньо  часу для її споживання.

  1. Реалізація (видача) готових страв здійснюється після закінчення їх приготування та бракеражу.
  2. На початку та протягом навчального року, а також оздоровчого/ літнього періоду необхідно інформувати здобувачів освіти про правила поведінки під час прийому їжі, надавати інформацію щодо впливу харчування на здоров`я, доступну для сприйняття дітьми відповідного віку.
  3. Візуальні матеріали, спрямовані на популяризацію здорового харчування, повинні містити цікаву та доступну для здобувачів освіти всіх вікових груп інформацію про користь і важливість овочів, фруктів та ягід щодня, під час кожного прийому їжі.
  4. Миття рук водою з милом перед прийомом їжі є обов`язковим заходом для запобігання поширенню інфекцій серед здобувачів освіти. Миття рук повинно бути належним  чином організоване як  складова частина відповідного прийому їжі з ретельним наглядом з боку працівників закладу освіти.
  5. Усі страви та вироби, які пропонуються здобувачам освіти, повинні формувати здоровий, повноцінний раціон харчування. Меню їдальні розміщується на відведеному для цього стенді, веб-сайті закладу в Інтернеті або доводиться  через інші  комунікації, доступні для дітей та їх батьків або інших  законних представників.
  6. З нового навчального року збільшиться в раціоні дітей кількість фруктів, м`риби, а зменшиться  –  хліб і картопля.  Нині денна норма картоплі на одну дитину віком від одного  до трьох років становить 130-150 г,  а від трьох до шести (семи) років –  190-220г. Нові норми пропонують  подавати картоплю відварену без шкірки, запечену, тушковану або картопляне пюре, в перших стравах під час сніданку, обіду або вечері. При цьому чергувати з іншими стравами так: одна страва з картоплі на чотири – п`ять  страв із злакових/бобових.
  7. Сезонні овочі, крім картоплі, пропонуватимуться на сніданок, обід та вечерю разом із зеленню. Вони можуть бути свіжими, замороженими або квашеними. Усього 15 порцій на тиждень, по 60 г – для дітей віком від  одного до чотирьох років, 80  г –  від чотирьох до шести (семи) років. Квашені – лише дітям віком  від чотирьох років і не частіше ніж тричі на тиждень, по разу на сніданок, обід та вечерю.
  8. Сезонні свіжі або заморожені фрукти та ягоди подаватимуться на сніданок, обід або вечерю щодня.У сього 10 порцій на тиждень по 60г – для дітей віком від 1 до 4 років , 80г – від 4 до 6  (семи) років. А сушені без додавання цукрів і підсолоджувачів пропонуватимуться тричі на тиждень під час сніданку, обіду або вечері по 20 г –  дітям віком від 1 до 4 років, 25г – віком від 4 до 6 (семи) років.
  9. Для страв із м’яса використовуватимуться – птиця й свинина, телятина, яловичина. Птиця подаватиметься шість разів на тиждень під час сніданку, обіду або вечері по дві порції. Маса нетто однієї: 45г– для дітей віком від 1 до 4 років , 60г – від 4 до 6 (семи) років.
  10. Риба дітям пропонуватимется двічі на тиждень по дві порції під час сніданку, обіду або вечері. Маса нетто однієї: 40г– для дітей віком від 1 до 4 років , 60г – від 4 до 6 (семи) років.

Перелік постачальників, які будуть здійснювати постачання продуктів харчування до закладів підпорядкованих управлінню освіти і науки Сумської міської ради                у 2021 році

ФОП Оломпієв О.М. (тел. для замовлень 0951782865 Таня)
Найменувааня продукту Одиниці виміру Ціна, грн.
Ікра кабачкова 0,5л шт. 22,00
Огірки конс. 1/3 л. з лим. кисл. шт. 71,00
Горошок зелений консер. 0.5 л шт. 21,00
Паста томатн.  25% 0,5л.480г шт. 22,50
Повидло кг 37,50
Сухофрукти «Сонячні» кг 44,00
Борошно пшеничне в/г кг 11,50
Пластівці вівсяні, 800 г «Екстра» шт. 17,00
Рис кг 21,00
Пшоно кг 16,00
Горох кг 14,50
Крупа перлова в/г кг 10,00
Крупа пшенична кг 11,00
Крупа ячнева кг 11,00
Крупа гречана кг 38,00
Буряк кг 9,85
Морква кг 10,85
Цибуля кг 10,35
Капуста кг 7,50
Яблука кг 19,30
Родзинки кг 90,00
Лимони кг 39,00
Картопля кг 12,00
Яйця курячі шт. 2,55
Олія, 920 г шт. 45,95
Цукор кг 24,15
Цукор ванільний шт 1,40
Вафлі кг 55,00
Печиово «Марія» або «Наполеон» кг 43,00
Пряники кг 40,50
Сухарі панірувальні кг 19,50
Сік томатний, 1 л шт 12,75
Сік фруктовий в асортименті, 1 л шт 13,75
Сік яблучний, 1 л шт 13,75
ФОП Коваленко Н.В.
Риба с/м кг 57,50
ФОП Коваленко Андрій Миколайович (тільки з 04.01.2021 по 31.01.2021)
М’ясо яловичини дрібношматкове кг 95,00
М’ясо яловичини крупношматкове кг 125,00
М’ясо свинини крупношматкове кг 125,00
Філе куряче охолоджене кг 110,00
Печінка свиняча кг 35,00
Печінка яловича кг 47,00
ТОВ «Сумська Продуктова Компанія» для ДНЗ
Ковбаса варена «Лікарська», ДСТУ, в/г кг 93,36
Сосиски шкільні ДСТУ, в/г кг 80,22
ПрАТ «Юрія» (тел. для замовлень 0662076484 Лена)
Молоко пастеризоване 2,5% 1 л ТМ «Волошкове поле» шт. 19,68
Молоко згущене 370 г 8,5 % ПрАТ «Первомайський МКК» шт. 30,00
Сир твердий 50 % «Український», ТМ «Зелений хутір» кг 162,78
Сир кисломолочний 9 % 200г ТМ «Волошкове поле» кг 112,14
Масло солодковершкове «Селянське»73 %  200 г ТМ «Волошкове поле» кг 174,18
Сметана 21% ТМ «Волошкове поле», 400 г кг 70,44
КОРП «Дрібнооптовий» СМР
Крупа манна кг 13,60
Крохмаль картопляний кг 41,80
Какао кг 150,00
Макарони в асортименті кг 19,68
Чай чорний 500 гр. шт. 65,00
Кавовий напій 100 гр. шт. 15,60
Лавровий лист, 20 гр. шт. 6,00
Лимонна кислота 25 гр. шт. 3,50
Перець чорний мелений 20 гр. шт. 10,00
Сіль фасована 1,5 кг кг 5,40
Дріжджі кг 158,00
ТОВ «Сумська Паляниця»
Хліб Сумський нов.под.0,75 кг шт 8,92
Батон Український 0,42 кг шт 8,92

11

33

333

44

555

66

77

Яйця 11

ріба 1Хліб1Яйця 1

Печінка 1

М'ясо

Молочка 1

Масло1